Digitalisering van het aanbod vaste arbeids­omvang aan oproep­krachten

Terug naar functionaliteiten

Volgens de WAB ben je als werkgever verplicht om een oproepkracht na 12 maanden een schriftelijk aanbod te doen voor een vaste urenomvang. Met Hubbae zijn de risico’s en de administratieve lompslomp die daar bij komen kijken verleden tijd.

Volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de werkgever verplicht om een oproepkracht na 12 maanden een schriftelijk aanbod te doen voor een vaste urenomvang. Deze urenomvang dient gebaseerd te zijn op het gemiddeld aantal gewerkte uren in de voorgaande 12 maanden. Dit betekent een extra administratieve taak voor de salarisadministrateur en een financieel risico voor de werkgever. Doet de werkgever het aanbod namelijk niet, dan kan de werknemer de gemiste uitbetaalde uren 5 jaar na dato alsnog claimen. Dit kan in het slechtste geval om duizenden euro’s gaan.

Veel Nmbrs-gebruikers hebben dit opgelost door middel van een automatisch signaal, met vervolgens een handmatig proces. Een tijdrovende en inefficiënte klus. Daarbij heeft de salarisadministrateur niet in beeld of een werkgever het aanbod heeft gedaan, wat de reactie van de werknemer is geweest en of dit correct en schriftelijk overeengekomen is.

Veel Nmbrs-gebruikers hebben dit opgelost door middel van een automatisch signaal, met vervolgens een handmatig proces. Een tijdrovende en inefficiënte klus. Daarbij heeft de salarisadministrateur niet in beeld of een werkgever het aanbod heeft gedaan, wat de reactie van de werknemer is geweest en of dit correct en schriftelijk overeengekomen is.

Met Hubbae worden de risico’s en de administratieve lompslomp van achterstallige e-mails, ontbrekende handtekeningen en ‘vergeten’ afspraken’ rondom het aanbod van een vaste arbeidsomvang aan oproepkrachten (conform de WAB) verleden tijd. Via Hubbae krijg jij als salarisadministrateur een seintje welke werknemer van welke klant in aanmerking komt voor het aanbod. Waarna jij dit ruim op tijd door kan geven aan je klant. Je klant kan vervolgens alles heel eenvoudig digitaal regelen via Hubbae. De functionaliteit bevat ook een log. Zo is altijd in te zien wie welke actie wanneer heeft ondernomen. Via het dashboard in Hubbae zie jij als salarisadministrateur precies welk aanbod welke status heeft. Ook kan achteraf altijd precies aangetoond worden welke actie door wie is gedaan en wordt de aansprakelijkheid van werkgever en intermediair enorm beperkt!

De functionaliteit in Hubbae volgt strikt de wetgeving. Conform de wetgeving dient een werkgever binnen 1 maand, na het passeren van de 12 maanden het aanbod te doen. Doet de werkgever dit niet op tijd, dan stopt de workflow in Hubbae. Doet de werkgever het aanbod wel op tijd, dan heeft de werknemer ook 1 maand de tijd om te reageren. Reageert de werknemer niet op tijd, dan wijst deze het aanbod automatisch af, zo staat dit in de wetgeving beschreven. Tot slot moet het aanbod uiterlijk de eerste van de 15e maand ingaan.

Voorbeeld: oproepkracht Johan de Boer is op 1 maart 2021 in dienst getreden. Hij is dus op 28 februari 2022 precies 12 maanden in dienst. Zijn werkgever heeft tot en met 31 maart de tijd om een aanbod te doen. Vervolgens mag Johan tot uiterlijk 30 april kiezen om dit aanbod te accepteren of te weigeren. Accepteert Johan dit aanbod, dan dient dit uiterlijk op 1 mei in te gaan.

Na de afronding van de workflow in Hubbae wordt de documentatie automatisch geüpload in het personeelsdossier in Nmbrs. Weigert de werknemer het aanbod, dan wordt na de volgende 12 maanden de workflow automatisch weer opgestart in Hubbae!